پردازنده گوشی چیست ؟
پردازنده گوشی چیست (What is the processor of the phone)
نوشته شده به صورت یونیک توسط رسانه ی لیمود (آخرین بروزرسانی 1401/01/14)
اگر بخواهیم در مورد پردازنده های موبایلی صحبت کنیم میتوانیم آنقدر ریز و دقیق و ساعت ها در مورد اصلی ترین قطعات موبایل های هوشمند صحبت کنیم ، در این مقاله از رسانه ی لیمود قصد معرفی کامل و جامع سی پی یو CPU های موبایل را داریم و جوابی کامل برای سوال پردازنده گوشی چیست و انواع آن را به شما ارائه خواهیم داد .
آیا گوشی سی پی یو دارد ؟
تلفنهای هوشمند امروزی بسیار پیچیده هستند، تقریباً میتوانید هر کاری را که میتوانید با رایانه روی تلفن هوشمند انجام دهید ، روی موبایل هوشمند و دیوایس خود انجام دهید . مثلا میتوانید به جای پریمیر در کامپیوتر ، خیلی سریع تر و آسان تر از اینشات مود شده برای ادیت ویدئوهای خود استفاده کنید . یا مثلا به جای استفاده از فتوشاپ از هوش مصنوعی photo lab برای ادیت تصاویر خودتان استفاده کنید . گوشیهای هوشمند بسیار کوچکتر از رایانه ها و حتی لپتاپ ها هستند اما تقریباً وظایف مشابهی را انجام میدهند و خدمات یکسانی را میتوانید از آنها انتظار داشته باشید . در قلب هر کامپیوتر یک CPU (پردازنده) وجود دارد ، یک واحد پردازش مرکزی که تمام وظایف و دستورالعمل های کاربر را اجرا می کند و به عبارتی مغز سیستم است . اما کاربران اغلب سوالاتی مانند این که اگر گوشی های هوشمند میتوانند کاری را انجام دهند که رایانه ها میتوانند انجام دهند ، آیا قطعات داخلی مشابهی نیز دارند یا مثلا آیا گوشی های هوشمند سی پیو هم دارند که تمام عملکردهای آن ها را کنترل می کند و اگر چنین است ، آیا آنها مشابه آنهایی هستند که در لپ تاپ ها و رایانه ها یافت می شوند یا متفاوت هستند را از رسانه ها و تمام متخصصان سخت افزار میپرسند که یکی یکی به تمام این سوالات پاسخ خواهیم داد .
آیا گوشی های هوشمند پردازنده مرکزی دارند ؟
در پاسخ به این سوال باید پساخ بله را بگوییم . برخلاف تلفنهای همراه سادهتر قدیمی در سال های گذشته ، گوشی های هوشمند امروزی همگی دارای پردازنده یا CPU با مدل و طرح های مختلف هستند . یک CPU گوشی هوشمند واحد پردازش مرکزی یا مغز کل دستگاه در دست شما است . بدون سی پیو ، هیچ گوشی هوشمندی قادر به کار نخواهد بود . در واقع استفاده از پردازنده گوشی است که شما را قادر به انجام کارهای پیچیده در سطح کامپیوتر و سیستم های گران قیمت میکند . تعداد کمی از شرکت های محبوب وجود دارند که پردازنده های گوشی های هوشمند را تولید می کنند . کوالکام (Qualcomm) شناخته شده ترین شرکت ساخت پردازنده های موبایل در آمریکا است که بیشتر تولیدات این شرکت را میتوانید در خط تولید گرانترین و محبوب ترین موبایل ها از بهترین شرکت های ساخت گوشی بیابید .
آیا پردازنده گوشی هوشمند با CPU کامپیوتر یکی است ؟
این موضوع بدیهی است که رایانه ها برای مدت طولانی تری نسبت به گوشی های هوشمند قدمت داشته اند . بنابراین ، هنگامی که شخصی در مورد یک پردازنده داخل تلفن هوشمند صحبت می کند ، برای برخی افراد ممکن است درک برابری پردازنده های موبایلی با نوع کامپیوتری پردازنده ها سخت باشد زیرا همه به CPU های داخل رایانه عادت کرده اند ، و این درک این موضوع که گوشی های هوشمند هم میتوانند سی پیو داشته باشند کمی سخت است . اگر چه نام و عملکرد CPU گوشی های هوشمند شبیه به یک کامپیوتر است ، طراحی و معماری سیپیوهای موبایل به دلایل واضح بسیار متفاوت است . یک گوشی هوشمند باید قدرت محاسباتی زیادی را در یک دستگاه کوچک جمع کند و این یعنی معماری و دقت بالاتر در تولید و طراحی خاص ! در گوشیهای هوشمند ، اگر از CPU به اصطلاح صحبت شود لزوماً معنی پردازنده را نخواهد داد ، بلکه در مورد قطعهای که روی پردازنده است صحبت میشود . اصطلاح (پردازنده) در تلفنهای همراه معمولاً به چیزی اطلاق میشود که به عنوان سامانه ی روی تراشه یا SoC شناخته میشود .
منظور از وظیفه پردازنده گوشی چیست ؟
در گوشی های هوشمند ، پردازنده وظیفه اجرای اکثر عملکردهای موبایل هوشمند را بر عهده دارد . این وظایف و عملکردها شامل اجرای برنامه ها و سیستم عامل و همچنین انتقال دستورالعمل های ورودی از کاربر به بقیه ی اجزا دستگاه است . به عنوان مثال ، زمانی که متنی را در تلفن خود تایپ می کنید ، بخشی از کار CPU این است که ورودی شما را دریافت کرده و حروفی را که تایپ می کنید بر روی صفحه نمایش در برنامه ای که استفاده می کنید به نمایش در بیاورد . هرچه سی پی یو سریعتر باشد ، سریعتر می تواند اطلاعات را پردازش کرده و وظایف را انجام دهد و البته داشتن بیش از یک پردازنده در موبایل های جدید باعث می شود گوشی سریعتر کار کند .
منظور از هسته گوشی چیست ؟
سوالاتی مانند گوشی هشت هسته ای یا پردازنده چهار هسته ای یعنی چه از شایع ترین سوالاتی است که از متخصصات و دبیران سخت افزارها پرسیده میشود . تلفن های هوشمند نه تنها یک سی پیو دارند ، بلکه می توانند بیش از یک پردازنده نیز داشته باشند . به زبان ساده تر میتوان گفت گوشی هوشمند با بیش از یک سیپیو دارای یک پردازنده چند هسته ای است . هسته در اصل یک پردازنده اضافه یا اجباری در cpu است . یک هسته به تنهایی دقیقاً مانند یک CPU مستقل کار می کند . اگر بخواهیم منظور از هسته ی گوشی را به زبان ساده بیان کنیم میتوانیم بگوییم هنگامی که چندین سی پی یو وجود دارد که برای کار با هم و در کنار هم طراحی شده اند ، به آنها هسته گفته می شود . این هسته ها با هم زیر چتر واحد پردازش مرکزی کار می کنند و همه و همه در یک واحد پردازش یکتا جمع شده اند . یک پردازنده چند هسته ای از قدرت چندین CPU استفاده می کند تا به گوشی هوشمند کمک کند تا بهتر کار کند و با توزیع بار پردازش اطلاعات و مسائل بین هسته ها گرمای بیش از حد را کاهش می دهد .
ساخت و عرضه ی گوشی های هوشمند با پردازندههایی که دو هستهای و چهار هستهای هستند ، رایج است . برخی از سازندگان موبایل های هوشمند نیز ادعا می کنند که پردازنده هایی با هشت هسته در تولیدات خود دارند . اگرچه ممکن است روی کاغذ چنین باشد ، اما در عمل گوشی های هوشمند تنها حداکثر از چهار هسته در یک زمان میتوانند استفاده کنند .
خرید تلفنی با پردازنده ای بیش از یک هسته عالی است ، زیرا گوشی شما را برای کارهای گرافیکی شدید مانند بازی اندروید و همچنین ویرایش عکس ها و ویدئوهای تلفن همراه با استفاده از برنامه هایی مثل کاین مستر کرک شده در تلفن شما ایدهآل میکند و باعث جلو افتادن شما میشود . با این حال ، شایان ذکر است که پردازندههای گوشیهای هوشمند (SoC) دارای یک پردازنده اختصاصی برای گرافیک (GPU) و یک پردازنده برای عکسها و فیلمهای گوشی هوشمند (ISP) هستند که گوشی های هوشمند را حالا تبدیل به سیستم هایی بی نظیر و ساده کرده اند .
شرکت های ساخت پردازنده
شرکت های ساخت سی پیو برای گوشی های تلفن همراه عبارتند از اپل (A-series) ، سامسونگ (Exynos) ، مدیاتک (Helio) و غیره که همه توسط خود این شرکت های تولید کننده ی موبایل و برای تولیدات خود استفاده میشوند و در کانفیگ نهایی به دست من و شما میرسند . جالب اینجاست که اگرچه اپل پردازنده های خود را طراحی می کند ، اما برخی از پردازنده های آیفون اپل توسط سامسونگ و همچنین TSMC یک شرکت تولید محصولات نیمه رسانای مستقر در تایوان ساخته شده اند . سازندگان CPU گوشی های هوشمند فقط یک نوع پردازنده نمی سازند و آن را در تمام دستگاه هایی که سرویس می دهند قرار نمیدهند . آنها معمولا یک سری پردازنده دارند که عملکرد متفاوتی را با توجه به رنج قیمتی که دارند و احساس نیاز مشتریان برای رده های مختلف موبایل ها ساخته و در گوشی های مختلفی قرار میدهند . گوشیهای هوشمند پرچم دار رده بالا معمولاً با بهترین و سریع ترین پردازندههای مرکزی مجهز میشوند و این در حالی است که گوشی های هوشمند ارزان در سطح های پایین تر به سی پیوهای ضعیف تر مجهز میشوند .
پردازنده گوشی سامسونگ چیست ؟
همانطور که بالاتر هم به این موضوع اشاره کردیم Qualcomm یک شرکت چند ملیتی تولید کننده ی سی پیو موبایل و گوشی هوشمند در آمریکا است که تعداد بسیار بالایی از تولیدات این شرکت در بیشتر موبایل های فعال در جهان یافت میشوند . پردازنده های گوشی های سامسونگ اغلب توسط این شرکت و از سری اسنپ دراگون مدل های اسکورپیون و کرایت هستند که بر پایه ی معماری کم مصرف آرم (ARM architecture) تولید و در موبایل و تبلت های این شرکت مورد استفاده قرار میگیرند . پردازنده های موبایل های سامسونگ همچنین از نوع اگزینوس نیز هستند که تولید خود شرکت سامسونگ و با طراحی ARM ساخته و در کانفیک های یک هسته ای تا هشت هسته ای و از 800 مگاهرتز تا 2 گیگاهرتز و بیشتر یافت میشوند و در گوشی های سامسونگ مورد استفاده قرار میگیرند .
کدام پردازنده گوشی بهتر است ؟
عامل اساسی که عملکرد یک پردازنده گوشی موبایل را تعیین می کند در واقع نرخ کلاک است که بر حسب گیگاهرتز بیان می شود . در واقع گیگاهرتز GHz یک یکا برای بسامد ، انتقال و پردازش در یک چرخه ی مشحص در ثانیه است . هر چه نرخ کلاک بالاتر باشد ، CPU سریعتر در انتقال اطلاعات و پردازش عمل میکند . به عنوان مثال ، یک پردازنده 1.7 گیگاهرتزی اطلاعات را کندتر از یک پردازنده 2.4 گیگاهرتزی پردازش و انتقال میدهد . البته موضوع بعدی که باید در انتخاب یک گوشی با پردازنده ی بهتر به آن توجه کرد همانطور هم که بالاتر گفتیم قطعا تعداد هسته است . وقتی صحبت از پردازنده های چند هسته ای می شود ، قطعا آن دسته از انواع پردازنده های موبایل که هسته ی بیشتر دارند می توانند در کنار کلاک عملکرد بهتری را به نمایش بگذارند . بدون شک ، تفاوت قابل توجهی بین عملکرد گوشی های هوشمندی که فقط یک هسته CPU دارند و گوشی هایی که چندین هسته سی پیو دارند ، وجود دارد و خوب دلیل این موضوع هم کاملا آشکار است .
همانطور هم که بالاتر گفتیم در مورد هسته و این که پردازنده گوشی چیست ، هر هسته از سی پیو میتواند نرخ کلاک با شاخص گیگاهرتز متفاوت را داشته باشد ؛ این به این معناست که یافتن پردازندههای چند هستهای که هستههایی با نرخ کلاک متفاوت دارند ، غیرمعمول نیست . در واقعیت ، حتی در گوشیهای رده بالا نیز رایج ترین کار همین است و شاهد سی پیوهایی با چند هسته و نرخهای کلاک متفاوت هستیم . هدف از این کار تولید کنندگانی مثل سامسونگ ، اپل و غیره صرفه جویی در مصرف انرژی با ذخیره هستههای سریعتر و پر مصرفتر برای کارهای سخت مانند بازی یا رندرگیری است . به عنوان مثال ، یک پردازنده تلفن هوشمند چهار هستهای میتواند دو هسته با فرکانس 1.6 گیگاهرتز و دو هسته دیگر با فرکانس 2.2 گیگاهرتز یا هر طور دیگری که پیکربندی شده باشد را در بر بگیرد . کارهای روزمره مانند ارسال ایمیل و برقراری تماس توسط هسته های 1.6 گیگاهرتزی سی پیو انجام می شود ؛ از سوی دیگر ، ویرایش ویدیوهای تلفن همراه بعد از دانلود نرم افزار Alight Motion Pro و نرم افزارهای سنگین انمیشن سازی ممکن است به قدرت پردازش بیشتری نیاز داشته باشد و این زمانی است که هسته های قدرتمندتر و سریعتر وارد بازی می شوند .
در کل برای شناسایی یک پردازنده گوشی هوشمند خوب ، به دنبال پردازنده ای با نرخ کلاک بالا باشید . یک CPU گوشی هوشمند دارای چندین هسته با تعادل خوبی از نرخ ساعت ؛ میتواند قطعا تمام نیازهای شما از پردازش را بر آورده کند . سرعت کلاک پردازنده های گوشیهای هوشمند معمولاً بین 1.6 تا 2.4 گیگاهرتز است و این بدیهی است که هر سی پیو با نرخی بالاتر از این محدود جزء بهترین و پر سرعت ترین ها جای میگیرد و خوب قطعا قیمت گوشی تلفن همراه هوشمند را نیز بیشتر میکند .
پردازنده گوشی من چیست ؟
در گوشی های تلفن همراه امروزی همانطور هم که بالاتر ذکر شده سی پیو یا پردازنده هایی متفاوت بر اساس نرخ کلاک ، تعداد هسته ، سایز و … قرار داده شده است . برای هر فردی قطعا پیش آمده که نیاز به دانستن مدل پردازنده قبل خرید یا برای اجرای یک برنامه داشته است و یا نمیدانسته که چگونه این موضوع را متوجه شود یا وقت سرچ کردن و گشتن برای پیدا کردن نوع پردازنده را نداشته است . در اینجا به معرفی سی پیوهای چند گوشی معروف حال حاضر بازار میپردازیم و لیستی کامل از نام گوشی و مدل پردازنده ی شرکت های مختلف را شرح داده ایم .
مشخصات پردازنده گوشی سامسونگ
سری A : سری A سامسونگ در واقع به نوعی پر فروش ترین دسته از گوشی های سامسونگ است که با قیمت و کانفیگ های مختلف اقتصادی توانسته فروش زیادی داشته باشد ، در اینجا به معرفی سی پیو بهترین های سری a میپردازیم .
Samsung Galaxy A01 Core : Mediatek MT6739 (Arm64-v8a)
Samsung Galaxy A10 : Samsung Exynos 7884 (Arm64-v8a)
Samsung Galaxy A10s : Mediatek MT6762 (Arm64-v8a)
Samsung Galaxy A11 : Qualcomm SDM450 / Snapdragon 450 (Arm64-v8a)
Samsung Galaxy A12 : Mediatek MT6765 Helio P35 (Arm64-v8a)
Samsung Galaxy A22 : MediaTek MT6833 Dimensity 700 (Arm64-v8a)
Samsung Galaxy A32 : Mediatek Helio G80 (Arm64-v8a)
Samsung Galaxy A42 : Qualcomm SM7225 Snapdragon 750 (Arm64-v8a)
Samsung Galaxy A50 : Exynos 9610 (Arm64-v8a)
Samsung Galaxy A51 : Exynos 9611 (Arm64-v8a)
Samsung Galaxy A52 : Qualcomm SM7125 Snapdragon 720G (Arm64-v8a)
Samsung Galaxy A70 : Qualcomm Snapdragon 675 (Arm64-v8a)
Samsung Galaxy A71 : Qualcomm SM7150 (Arm64-v8a)
Samsung Galaxy A72 : Qualcomm Snapdragon 720G (Arm64-v8a)
سری S ، J و مابقی گوشی های سامسونگ به دلیل زیاد بودن مدلها به مرور زمان در همین مقاله با بروزرسانی قرار خواهد گرفت ! اگر در لیست بالا مدل دستگاهتان را پیدا نکردید میتوانید در بخش نظرات مدل گوشی را ارسال کنید تا نوع پردازنده با اطلاعات تکمیلی آن را برایتان ارسال کنیم .
ادامه دارد …
ببخشید من میخوام A12 بخرم خوبه پردازندش ؟
سلام دوست عزیزم ، یک گوشی میان رده رو به پایین هستش و نسبت به پولی که پرداخت میکنید باید انتظار داشته باشید ، اما برای کارهای روزمره و اینستا گردی خوبه .
خوب بود من برای پایان نامم یکم متنتونو برداشتم حلال کنید